Om Längtan

I nådens år 2014 så var livet milt sagt lite svajigt. Ganska många grundpelare i livet hade ryckts bort och huden kändes ganska så tunn. En ohelig trio av en brusten relation, kära familjemedlemmar som fått se sitt liv decimerat och ett arbetsliv som fick ett abrupt stopp hyvlade ner tillvaron till att bli basal.

Men då och då bjöds det på ljuspunkter. En av dom var onekligen Åsbyfesten sommaren 2014. Jag och min vän som också heter Lars hade färdats dit i en husbil och en dag stötte vi på en berusad men jovialisk Västeråsare som frågade vad vi hette. Då jag och min vän bär samma förnamn så frågade han om eventuella smeknamn. Jag berättade då att jag ofta kallas för ”Lenkan” som en naturlig förvrängning mitt efternamn. Han lyssnade inte så noga och responderade på klingande västmanländska; ”Längtan?”. Jag fick en klump i halsen och svarade att han hade hört fel, men att jag skulle ta till mig det nya smeknamnet som han gett mig.

Under det tidiga 2000-talet så började jag skriva sånger för första gången på länge. Det handlade då till stor del om att komma över en tröskel av rädsla för att exponera sig. Jag skickade skisser till Magnus som var etablerad musiker och vi möttes då och då för att snickra och slipa på låtarna. Vi gjorde några inspelningar och Magnus engagerade en del av sina bandkamrater från andra projekt. Ett antal år senare så tog lusten att spela över igen och vi samlades för helgsessions och tanken var enkelhet. En mikrofon i mitten av rummet och fokus på att förädla idéer, göra improvisationer till filmklipp på en projektorduk eller att snickra låtskelett och arrangemang i stunden utifrån idéer och skisser. Inga omtagningar och pill. Bara feeling och personlighet

I samband med att en del av livets andra beståndsdelar började knaka i fogarna så blev behovet av att uttrycka sig större. Det enda som blev viktigt, var att göra det jag kan göra, och att göra det tillsammans med andra. Oviktigt om det blir likt något annat, men inte ambitionen att försöka låta som någonting särskilt. Bara att mejsla fram det som var vårt gemensamma stoff. Våra referenser, vår finmotorik och personliga ton. Mina ord och melodier, men att låta de personer som är inblandade färga projektet helt och hållet med sitt sätt att spela. Det blir som det blir, med de här personerna i rummet.

Och det är en fin bukett av personer som deltagit i förädlingen av de här sångerna. Jag och Magnus har lågintensivt eroderat fram låtar och ett sätt att jobba. Henrik anslöt tidigt och har förgyllt det mesta med helt personligt men okomplicerat gitarrspel. Via Magnus och olika musikprojekt så har fler personer anslutit. Först till helgsessions och senare till inspelningarna. Daniel Kurba med klaviaturspel, Agge Berg och Pelle Vallgren med sina olika trumtemperament. Lina Gamble har kolorerat med Dobro, Manne Skafvenstedt har både lagt orgel och hjälpt till med postproduktion och Åsa Plesner med körsång. Martin Ehrencrona har stått för mixningen och Magnus Lindberg för mastring.

Men det som verkligen fick alla lösa trådar att komma samman var när Gerhard Kunosson startade Yardhouse studio bara några hundra meter från mitt hem. En studio med möjlighet att spela in stora delar live och verkligen ta till vara på samspelet mellan alla medverkande.

Så under 2019-2020 så började inspelningarna, i sedvanlig konflikt med livet självt. Och till slut så är nu de första inspelningarna klara att släppas. Under 2020 kommer sammanlagt 6 låtar att släppas och alla har de sin egen historia.

Bakom namnet Längtan så finns låtskrivaren, gitarristen och sångaren Lars Lengquist (66 mil, konstnärs-duon Diagram). På inspelningarna så hörs musikerna Magnus Jonssson Szatek, Bas, Trumpet, Rhodes, Kör (Florence Valentin, Love Antell, Moneybrother, Club Killers, etc.), Henrik Grimner, Gitarr (Allt står i lågor, Murder by Guitar, Roots Cirkus), Daniel Kurba, Klaviatur (Florence Valentin, Love Antell, Svenska Kyrkan), Pelle Vallgren, Trummor (Rekon, Listen Here!, OK Star Orchestra och basisten Mats Dimming), Agge Berg, Trummor (Florence Valentin, Love Antell, Moneybrother), Lina Gamble, Dobro (Hillfilles), Manne Skafvenstedt, Orgel (Ellas Kapell), Åsa Plesner, Kör (Tankesmedjan Balans). Musiken är inspelad i Yardhouse Studio med Gerhard Kunosson som inspelningstekniker. Martin Ehrencrona (Konie) har mixat och Markus Lindberg (Redmount Studios) har stått för mastring.